Charlottes Urtekosmetikk

OPPSKRIFTER

Publisert: 2010-07-02 14:47:54

Lag din egen sololje

Ingrediensene kan du få kjøpt under RÅVARER TIL LAG SELV PRODUKTER

Jeg anbefaler å bruke jojobaolje, som er mest holdbar og tåler å stå i solen på stranden uten å harskne. Du kan også gjerne benytte deg av andre vegetabilske oljer som du allerede har hjemme. (for eksempel mandel, sesam, sheasmørolje, olivenolje, avocadoolje).
E-vitamin forebygger dannelsen av frie radikaler og nedsetter risikoen for hudkreft.
Tiosol er et naturlig solbeskyttelsesmiddel og  lever opp til kravene om et forhold
på 1 til 3 mellom UVB og UVA beskyttelsen, idet UVA beskyttelsen er 0,35 av faktoren.

Til meget lys og sensitiv hud anbefales faktor 20.
Til lys og medium hud anbefales faktor 15 og evt. faktor 20 de første dagene.
Til meget mørk hud anbefales faktor 8.

 

Sololje

En enkel sololje med naturlig solfilter. Velg fra faktor 2 til 20.

Mengde: 100 ml

Holdbarhet: ca 2 år ved alminnelig oppbevaring

 

Ingredienser

2 - 30 ml tiosol (se blandingsskjema)

67 - 95 ml jojobaolje (se blandingsskjema)

1 ml E-vitamin

 

Blandingsskjema

Faktor 2:  2 ml tiosol og 97 ml jojobaolje

Faktor 3:  5 ml tiosol og 94 ml jojobaolje

Faktor 5:  8 ml tiosol og 91 ml jojobaolje

Faktor 8:  11 ml tiosol og 88 ml jojobaolje

Faktor 10:  12 ml tiosol og 87 ml jojobaolje

Faktor 15:  18 ml tiosol og 84 ml jojobaolje

Faktor 18:  20 ml tiosol og 79 ml jojobaolje

Faktor 20:  30 ml tiosol og 69 ml jojobaolje

 

Slik gjør du

Velg hvilken faktor sololjen din skal ha..

Bland tiosol, jojobaolje, E-vitamin direkte i flasken.

Rist grundig og sololjen er klar til bruk.

 

VELKOMMEN TIL BLOGGEN MIN

Publisert: 2010-03-30 18:14:00

Først vil jeg takke alle som har vist så stor interesse for produktene mine og gitt meg mange fine tilbakemeldinger. Det gir inspirasjon til arbeidet mitt med å utvikle rene og økologiske produkter som kroppene våre trives med.
På denne bloggen vil jeg dele med dere av mine erfaringer og min kunnskap. Noen tips og oppskrifter blir det vel også etterhvert.

Du kan ikke svare direkte på bloggen, men kom gjerne med innspill, ideer og spørsmål på mailen post@urtekosmetikk.no så vil jeg eventuelt ta det opp her på bloggen.

 

mitt sheasmør vokser i Ghana

I dag har jeg pisket sheasmør med litt olivenolje og e-vitamin til en kremet konsistens.  Jeg valgte å ikke tilsette eteriske oljer denne gangen. Tankene mine reiser til Afrika hvor sheatrærne vokser. Sheatreet vokser vilt i Afrika på det tørre savannebeltet fra Gambia i vest til Sudan i øst. Det er et hellig tre og blir kalt for "Livets Tre".  Ingen kan eie dette treet.
Det kan bli ca 20 meter høyt og bærer frukt først etter 8-12 år. Etter 40 år oppnår det sitt fulle potensiale. Deretter kan det produsere frukt i over 200 år. Et tre kan da gi opptil 80 kg. frukt pr. år. Sheatreet blir pollinert av små fruktflaggermus som bidrar til å sikre fortsatt eksistens for dette "Livets Tre". Ødeleggelsen av sheatrær er forbudt ved lov, fordi de modne nøttene gir en verdifull kilde til mat, medisin og inntekter for befolkningen.                                                                                             sheatre 

Sheasmøret som jeg mottar blir behandlet
uten bruk av kjemikalier. Det er kvinnenes
arbeid å høste og bearbeide fruktene til det
deilige,  næringsrike sheasmøret - ofte 
referert til som "Woman's Gold». Kvinnene må ofte gå milevis for å komme dit hvor sheatrærne vokser. Kvinnene får ikke plukke fruktene fra treet,men må vente til de faller ned på bakken. 
                            frukten og nøtten   
inne i nøtten ligger fettet som blir bearbeidet til smør

Prosessen med å høste sheafrukten er tidkrevende.  Det rene uraffinerte giftfrie sheasmøret blir utvunnet av den spiselige nøtten fra sheatreet eller karitétreet som det også kalles.  Det er kjernene inni nøtten som består av sheasmør. Frukten blir spist og nøttene blir så sortert og kokt og deretter tørket i varmt solskinn i opptil en uke. Når nøttene er helt dehydrert, kan de enten lagres i flere uker eller måneder, eller de går til neste trinn av sheasmør produksjon. De tørkede nøttene blir knust med en stampe av tre og nøtter og kjerner skilles.  Kjernene blir så stekt i store krukker og behandlet til en pasta.
Den arbeidskrevende prosedyren fortsetter med miksing og knaing av kjernene sammen med vann. Denne prosessen varer i flere timer og er meget viktig da det er dette som skaper det uraffinerte sheasmøret. Når dette er ferdig blir oljen filtrert (ikke raffinert) og rørt og resultatet er et tykt smør. Dette blir et naturlig og uraffinert sheasmør, som har mange fordeler og  helsefremmende egenskaper.  Det går med 100 kg. sheafrukt for å utvinne 8 kg. smør. Den typen som blir raffinert er kjemisk behandlet med hexane for å bleke smøret og fjerne  den naturlige duften og mister dermed alle sine helbredende egenskaper.

uraffinert sheasmør

Det uraffinerte sheasmøret er verdsatt for sin allsidighet og har vært brukt i Afrika i mange hundre år for å bekjempe effekten av sol og aldring. Sheasmøret brukes også til mat, sjokolade, medisinsk bruk, dekorativ kosmetikk og såpetilvirkning. Sheasmøret inneholder kanelsyreester (cinnamic acid esters) som gir smøret oppmykende og legende egenskaper samt solbeskyttelse. Det inneholder også 5-10 % fytosteroler som er kjent for å stimulere cellenes oppbygging. En kombinasjon av fettsyrer (linolenic og arachidonic syrer), og vitaminene A, D, E og F fremmer cellefornyelse og øker sirkulasjonen i huden. Det er rik på næringstoffer og med sine naturlige anti-oksiderende egenskaper (på grunn av høyt innhold av tokoferoler), har det rene uraffinerte sheasmøret en stabil holdbarhet. Sheasmøret er meget hudvennlig. Det leger huden, er infeksjons- og inflammasjonshemmende, bevarer huden mot uttørkning, gjør den elastisk, tilfører og bevarer fukt og har dessuten en solbeskyttende faktor på 2-3. Den er bra å bruke som fuktighetskrem, mot tørr hud, eksem, psoriasis, hudsprekker, solbrenthet, til strekkmerker ved graviditet og til babypleie. Kan brukes i salver, kremer og hårprodukter sammen med andre ingredienser, men er også meget bra å bruke som den er alene eller sammen med eteriske oljer. Sheasmøret trekker lett inn i huden. Det er viktig å bruke ren og uraffinert sheasmør. I raffineringsprosessen forsvinner det meste av de helende, antiseptiske og fuktgivende egenskaper.
De fleste tåler sheasmør meget godt.  
Sheasmør har vært brukt siden antikken av afrikanske healere som en terapeutisk behandling av huden.

Mitt sheasmør er:

* Produsert under fair trade av et kvinnekooperativ i Gumu/Ghana hvor inntekten går    direkte til kvinnene ( ingen mellommenn), pluss at 10% av sheasmøret jeg kjøper
   går til hjelpearbeid som skoler, barnehjem og støtte til kvinnekooperativet.         
* Rent og uraffinert
* Ubleket
* Ikke-deodorised
* Inneholder ingen tilsetningsstoffer

Spørsmål og svar:

Spørsmål: Er det økologisk?
Svar: Trærne vokser vilt i Ghana og smøret er behandlet uten bruk av kjemikalier og er ikke genemodifisert. Dette er et helt naturlig og uraffinert sheasmør. Selv om det kan kalles økologisk, har det ikke blitt bekreftet av Soil Association.  Mesteparten av det økologiske sheasmøret på markedet har gjennomgått en deodorising / raffineringsprosess.  Dette er nesten hvitt i fargen og har ikke den karakteristiske nøtte/ røkfylte duften av rent og uraffinert sheasmør.

Spørsmål: Hva med hexane i sheasmørprosessen?
Svar: Mitt uraffinerte sheasmør er behandlet med den tradisjonelle metoden. Dette innebærer ikke bruk av hexane, som fjerner det meste av de helbredende egenskapene til uraffinert sheasmør.

Spørsmål: Kan sheasmør danne mugg?
Svar: Sheasmør som ikke har blitt skikkelig behandlet og som blir oppbevart i dårlige forhold utvikler mugg, som er et tegn på tilstedeværelsen av vann.  Mugg danner giftige stoff (Aflatoxin) som kan være skadelige for huden.  Mitt uraffinerte sheasmør er riktig behandlet under hygieniske forhold og med streng kvalitetskontroll - derav den lange holdbarheten på minst 2 år.

Spørsmål: Jeg er allergisk mot lateks.  Kan jeg bruke sheasmør?
Svar: Det er ingen kjente allergiske reaksjoner på ren uraffinert sheasmør relatert til de som har lateks intoleranse. Sheatreet produserer en lateks SAP som ikke er den samme som fra et gummitre.  Jeg anbefaler imidlertid en allergitest.

ferdig vispet uraffinert sheasmør
fra meg til deg

For mer informasjon se SPESIALPLEIE 

 

Jeg bruker sheasmøret i følgende produkter:

702 -703 – 704 – 705 – 706 – 707 – 708 – 709 Uraffinert Økologisk Sheasmor
104 og 115 Vitamin Ansiktskrem
105 og 116 Aloe Vera Fuktighetskrem med A- og E-Vitamin
108 Ansiktsolje Etter 40
109 Ansiktsolje Ringblomst og Rose
111 Leppebalsam
203 Aloelotion med E-Vitamin
301 og 300 Lavendel/Mandarin Håndkrem
302 og 303 Kamille Fotkrem
806 Baby Lotion Aloe Vera og Ringblomst

Noen tilbakemeldinger på sheasmøret:

Jeg er veldig fornøyd med sheasmøret ditt.  Det er en fantastisk fuktighetskrem og slår alle dyre ansiktskremer!

Jeg har brukt uraffinert sheasmør på sønnen min, og den har leget den flassete tørre huden hans. Dette er en drøm!

Jeg har hatt kløende eksemhud siden 2003.  Jeg bestilte sheasmør fra deg. Jeg brukte det to ganger og huden min sluttet å klø nesten umiddelbart. Jeg brukte det hver kveld i en uke, og huden ble så bra at jeg glemte å bruke sheasmøret.  Jeg er veldig takknemlig for dette flotte produktet

Jeg har brukt sheasmøret uten eteriske oljer som har gjort mirakler for meg. Jeg har veldig sensitiv hud, særlig hendene mine som har en tendens til å bli veldig tørre.
Jeg bruker det også på flekker av eksem.

Jeg har forsøkt sheasmøret på dermatitt og det er det eneste som har fungert.

Jeg bestilte sheasmør på grunn av allergi hvor jeg får fryktelige hudutslett. Jeg har prøvd alt for å lindre kløen og endelig har jeg fått hjelp av sheasmøret ditt. Jeg kan smøre det på utslett og det lindrer symptomene i stedet for å gjøre dem verre ...
takk for et flott produkt!

Jeg prøvde sheasmøret i hodebunnen (lider av eksem) og det har virkelig hjulpet.

Takk for det fantastiske sheasmøret. Jeg lider av eksem, og har prøvd mange "naturlige" produkter som bare gjør at huden min brenner og verker.  Ditt uraffinerte sheasmør  er fantastisk, det er så beroligende og fuktighetsgivende at jeg bare måtte fortelle deg hvor takknemlig jeg er for at jeg fant deg på nettet.

Jeg har brukt ditt uraffinerte sheasmør i flere år nå, og jeg kan ærlig si, at etter å ha prøvd mange typer uraffinert sheasmør, er dette uten tvil det beste jeg noensinne har brukt. En nydelig og røykfylt nøtteduft, fantastiske fuktighetsgivende egenskaper og produsert for hånd av lokale kvinner i Ghana og helt naturlig – hva mer kan jeg ønske for huden min.

Jeg har hatt mange vonde sprekker på føttene mine, men etter at jeg begynte å smøre føttene med sheasmøret ditt har sprekkene forsvunnet. Jeg har krukken på nattbordet mitt og smører meg hver kveld.

Jeg har tørr ansiktshud og bruker sheasmøret som nattkrem. Den er helt fantastisk - huden min har blitt så fin og jeg syns den glatter ut rynkene også.

Sønnen min har atopisk eksem. Etter at han begynte å bruke sheasmør med lavendel, blå kamille og hvit sandeltre har han blitt mye bedre. Takk.

Familien var på sydentur i sommer i 3 uker - med myggplager. Sheasmøret som vi heldigvis hadde med oss reddet hele ferien for oss.

Kvinnene i Gumu

 

.