
AKRYLAMID
INCI-navn acrylamid
Brukes som stabilisator og fortykningsmiddel. Giftig og kreftfremkallende.
ALCOHOL, ISOPROPYL (SD-40)
Uttørrende og irriterende oppløsningsmiddel. Ødelegger hudens naturlige syrekappe slik at den blir mer sårbar for bakterier og virus. Kan frembringe brune flekker og for tidlig aldring av huden.
ALUMINIUMHYDROXYKLORID
INCI-navn: Aluminium Chlorohydrate
Brukes i deodoranter. Irriterende og allergifremkallende. Stenger hudens svettporer. Tas opp av huden og lagres i kroppen.
AMMONIUM LAURETH SULFATE
Kreftfremkallende
BENZALKONIUM CHLORIDE
TIlhører gruppen kvartære ammoniumsforbindelser (QAC-forbindelser), som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.
BENZOPHENONE-3
Kjemisk UV-filter. Hormonforstyrrende (kategori 2).
BENZYL ALCOHOL
Konserveringsmiddel. Allergifremkallende. Irriterende på hud og øyne.
BENZYLHEMIFORMAL
Konserveringsmiddel som fungerer ved å fraspalte formaldehyd. Allergifremkallende.
3-BENZYLIDENE CAMPHOR
Kjemisk UV-filter. Hormonforstyrrende (kategori 1).
BHA
INCI-navn: butylhydroxianisol
Antioksidant. Allergisk kontakteksem. Hormonforstyrrende. Kreftfremkallende.
BHT (BUTYLHYDROXITOLUEN)
INCI-navn:BHT
Syntetisk phenol. Antioxidant. Kan være kreftfremkallende. Allergisk kontakteksem. Miljøbelastende.
BNPD 2--BROMO-2 NITROPROPANE 1,3-DIOL
INCI-navn: samme
Løsningsmiddel for neglelakk. Giftig. Brukes også som konserveringsmiddel på tross at det er en meget tvilsom ingrediens å bruke i kosmetikk. Kan danne nitrosaminer sammen med f.eks. triethanolaminer. Kan forårsake allergisk kontakteksem. Personer som arbeider med kjemikalier og inhalerer dette stoffet kan miste appetitten samt få diaré og hodepine.
BORAX
INCI-navn Sodium Borate
Gjør huden tynnere, tørrere.
BORIC ACID
Antibakterielt stoff. Hormonforstyrrende.
5-BROMO-5-NITRO-1,3-DIOXANE
Konserveringsmiddel som fungerer ved å fraspalte formaldehyd. Allergifremkallende.
BUTYLACETATE
Skader nervesystemet. Lösningsmiddel i neglelakk
BUTYLPARABEN
se PARABENER
BUTYLENE GLYCOL
Se MINERALOLJER
CALCIUM DISODIUM EDTA
EDTA-forbindelser kan gjøre tungmetaller lettere biologisk tilgjengelige, og er derfor ansett som miljøskadelig.
CARBOMER
Emulgeringsmiddel klassifisert som kreftfremkallende og giftig ved hudkontakt. Inneholder rester av løsningsmiddelet benzol.
CETALKONIUM CHLORIDE og CETRIMONIUM CHLORIDE
Brukes i hårbalsam samt i papir og tekstilindustrien som bløtgjører. Tørrer ut håret og gjør det sprøtt. Syntetisk,irriterende, allergisk og giftig. Ved inntak er det dødelig. TIlhører gruppen kvartære ammoniumsforbindelser (QAC-forbindelser), som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.
CETRIMONIUM BROMIDE
TIlhører gruppen kvartære ammoniumsforbindelser (QAC-forbindelser), som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.
CETYLPYRIDINIUM CHLORIDE
TIlhører gruppen kvartære ammoniumsforbindelser (QAC-forbindelser), som kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.
CYCLOMETHICONE
CYCLOHEXASILOXANE
CYCLOPENTASILOXANE
CYCLOTETRASILOXANE
Se SILIKON og SILOKSAN
DIAHYDROXYBIPHENYL
Brukes til bleking og hudbeskyttelse. Hormonforstyrrende.
DISODIUM EDTA
EDTA-forbindelser kan gjøre tungmetaller lettere biologisk tilgjengelige, og er derfor ansett som miljøskadelig.
DIAZOLIDINYL UREA
Konserveringsmiddel. Forårsaker kontakteksem. Inneholder formaldehyd som er kreftfremkallende. Giftig ved inhallering
DIMETHICONE og DIMETHICONE COPOLYOL, DIPHENYL DIMETHICONE
Se SILIKON
ELASTIN
Protein i dyrevev. Har ingen invirkning på hudens elastisitet
ETHYL ACETATE
Skader nervesystemet. Lösningsmiddel i neglelakk.
ETHYLHEXYL METHOXYCINNAMATE
Hormonforstyrrende
ETHYLPARABEN
se PARABENER
EUXYL K 100
INCI- navn: Benzyl Alcohol (and) metyhylchloroisothiazolinone (and) methylisothiazolinone
Konserveringsmiddel. Allergifremkallende.
FORMALDEHYD (FORMALIN)
Billig og meget effektivt konserveringsmiddel i såper hårprodukter, neglelakk etc. Giftig. Kontakteksem. Hodepine og kronisk tretthet. Irriterende på øyne, nese og hals. Allergi og kreftfremkallende.
FRAGRANCE
Se PARFYME
HVALRAV (SPERMACETT)
INCI-navn: Spermacetti cetaceum
Hvalrav er en voks som man får fra spermasetthvalen. Spermasetthvalen er en truet dyreart. Kan erstattes med cetearylalkohol eller jojobaolje.
HYDROXYCINNAMIC ACID
Hudpleie. Hormonforstyrrende.
IODOPROPYNYL BUTYLCARBAMATE
Konserveringsmiddel. Allergifremkallende.
IMIDAZOLIDINYL UREA
Se FORMALDEHYD
ISOBUTYLPARABEN
se PARABENER
ISO-PROPYLMYRISTAT
INCI-navn: Iso-Propylmyristate
Vanlig erstatning for vegetabilske oljer. Kan reagere med triethanolaminer og danne nye stoffer som kan forårsake helseproblemer.
ISOPROPYL PALMITATE
Fettsyre fra palmeolje kombinert med syntetisk alkohol. Hudirriterende, eksem (dermatitis). Forårsake akne.
ISOPROPYL STEARATE
Syntetiskt fett.
ISODOPROPYNYL-BUTYLCARBAMATE (IPBC)
Konserveringsmiddel. Allergifremkallende
KATHON CG
INCI-navn: Methylchloroisothiazolinone (and) Methylisothiazolinone Konserveringsmiddel.
Brukes i kjølevæsker til biler og beskyttelse for tre ved trykkimpregnering. Bekjempelsesmiddel klasse 2. Allergifremkallende. Brukes i ca 10-20 % av all kosmetikk. Det er 32 forskjellige navn på Kathon
KERATIN
Dyreprodukt
KORTISON
Brukes i salver mot eksem. Tynner ut huden, vilket gir dårligere motstandskraft. Kan påvirke kroppens egen livsviktige kortisonproduktion
M-AMINOPHENOL (3-AMINOFENOL)
Brukes i hårfarge. Farlig ved innånding og svelging. Giftig for vannlevende organismer, kan forårsake uønskede langtidsvirkninger i vannmiljøet.
METHENAMINE
Konserveringsmiddel som fungerer ved å fraspalte formaldehyd. Allergifremkallende.
METHICONE
Se SILICON
4-METHYLBENZYLIDENE CAMPHOR (4-MBC)
Kjemisk UV-filter. Hormonforstyrrende (kat 1). Danske myndigheter fraråder bruk av produkter som inneholder 4-MBC på barn under 12 år. Vurdert som trygt av SCCP, men vurderingen tar ikke hensyn til potensialet for samvirkende effekter mellom hormonforstyrrende stoffer.
METHYLPARABEN
Se PARABENER
METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE
METHYLISOTHIAZOLINONE
Konserveringsmedel.
Se KATHON CG.
METHYLDIBROMO GLUTARONITRILE (MDBGN) (MG)
Konserveringsmiddel i såpe og sjampo. Allergifremkallende. Symptomene på allergi er eksem med rødlig utslett, evt. blærer og sår.
MINERALOLJER
Også kalt Petrolatum-Paraffinum liquidum-Vaselinum-Medisinsk hvitolje, Ceresin, Dimethico, Ozokerit (i maskara), Polyisobutene (i lippgloss), E 905.
Brukes istedenfor vegetabilske oljer og fetter. Fremmedstoff for kroppen. Absorberes ikke av frisk hud. Legger seg som en tynn hinne på huden og tetter til porene og blokkerer den naturlige prosessen slik at huden ikke fungerer bra. Talgproduksjonen forstyrres. Hemmer svettavsondringen med ca 50%. Gir en falsk mykhetsfølelse på huden. Inneholder ingen fettsyrer eller vitaminer. Hindrer opptagelsen av fettløselige vitaminer som A-, D-, E-,F- og K-vitamin – og noen mineraler. Huden blir avhengig av oljen og vil etter en stund bli tørr og livløs. Kroppen kan ikke ta opp eller bruke dette stoffet. Kommer stoffet likevel inn i kroppen gjennom munnen etc. og sår lagres stoffet i lever, nyrer og lymfeknuter og kan dermed forårsake betennelse i hjerteklaffene, leddbetennelser og leddgikt. Kan gi unormal cellevekst som eventuelt kan resultere i svulstaktige dannelser. Miljøbelastende. Forurenser jord og vann
MUSKXYLEN
Muskxylene
Muskxylol
Kan også forkomme under fellesbetegnelsen Parfum.
Muskxylen brukes for å gi produkter lukt, og er et rimelig alternativ til naturlige luktstoffer i for eksempel parfyme og såpe. Stoffet brytes langsomt ned og hoper seg opp i naturen når det slippes ut. I tillegg tas stoffet opp i dyr og mennesker som over tid kan få høye konsentrasjoner i kroppen. Det er mulig at stoffet kan føre til kreft. I tillegg er det svært giftig for livet i vann.
MUSTELA
Minkolje. Jojobaolja kan erstatte denne ingrediensen.
OCTAMETHYLCYCLOTETRASILOXANE
Se SILIKON og SILOKSAN
OCTYL METHOXYCINNAMATE
Hormonforstyrrende
OCTYL OCTANOATE
Syntetisk fett.
OCTYL STEARATE
Syntetisk fett.
OLEAMIDE
INCI-navn: Oleamide DEA, Oleic Acid
Utvunnet av fettsyrer fra planter og dyr.Brukes som tensid og skumstabilisator Kan danne nitrosaminer som er kreftfremkallende
OZOKERIT
En form for mineralolje som brukes i bl. a lipgloss och maskara.
p-AMINOPHENOL
Fargestoff i hårfarger. Meget allergifremkallende. Farlig ved innånding og svelging. Meget giftig for vannlevende organismer, kan forårsake uønskede langtidsvirkninger i vannmiljøet. Mulig fare for varig helseskade.
p-PHENYLENEDIAMINE (ppd)
Fargestoff i hårfarger. Meget allergifremkallende.
PARABENER
INCI-navn: Metylparaben, Buthylparaben, Isopropylparaben, Isobutylparaben, Ethylparaben and Propylparaben.
Parabener brukes som konserveringsmidler i kosmetikk, pleieprodukter (kremer, såper, våtservietter og lignende) og legemidler og kan virke hormonforstyrrende. De ligner så mye på kroppens naturlige kjønnshormoner at den kjemiske balansen kan komme i ulage. Resultatet kan i verste fall være nedsatt fruktbarhet, misdannelser av kjønnsorganene og bryst- og testikkelkreft
Enkelte parabener er også tillatt brukt til konservering av mat.
Parabener er svært utbredt; om lag 80 prosent av alle kosmetikk- og pleieprodukter inneholder parabener
PARAFIN
INCI-navn Paraffinum liquidum, sodium petrolatum, mineralsk olje, mineral oil
Se MINERALOLJER.
PARFYME
INCI-navn: Fragrance
Alminnelig parfymesprit til parfyme og kosmetikk er denaturert med dietylftalat som er under mistanke for å være kreftfremkallende. Det blir også brukt som bløtgjørende middel i visse former for plastikk. Forskere ved Norsk institutt for luftforskning har vist at syntetisk parfyme lagres i kroppen på samme måte som PCB och DDT. Et parfymeatelier har i dag omkring 1000 naturlige stoffer og 9000 syntetiske stoffer å arbeide med. I parfyme er det 15-20% duftstoff resten alkohol.
I eau de parfume; 10% duftstoff pluss alkohol og vann. I eau de cologne: 5% duftstoff pluss alkohol og vann. Det er ikke duftstoffene du betaler for, men reklame, innpakning og flaske. Det er tillatt å bruke syntetiske hormoner pheromoner i parfyme.
Pheromoner er velkjent som insektbekjempelsesmiddel. Man lager en felle i et område hvor det er oldenborrer. Fellens lokkemiddel er hun-oldenborre pheromon, som tiltrekker hannen. Deretter lager man en ny felle med han-oldenborre pheromon til å fange hunnene. Pheromoner er så kraftige at 1 liter sommerfuglpheromon helt i havet vil kunne spores av en sommerfugl. Hva skjer når vi bruker en parfyme med syntetisk menneske-pheromon?
PEG
INCI-navn: Polyethylene glycol/polyethylene.
Emulgator. Forstyrrer hudens beskyttelseslag slik at skadelige stoffer kan trenge inn gjennom huden. Ved fremstillingen brukes den giftige gassen etylenoxid som er under mistanke å være skadelig for fosteret og kan dessuten forårsake kreft.
PETROLATUM
Se MINERALOLJER.
POLYAKRYLAMID
Fortykningsmiddel. Lages bl.a. av akrylamid som er kreftfremkallende.
POLYISOBUTENE
En form av mineralolje som brukes i bl. a lipgloss.
POLYSORBATE
Fins flere forskjellige. Brukes som emulgeringsmiddel og antistatmiddel. Kan inneholde rester av løsningsmiddel.
POLYQUARTERNIUM
Fins flere forskjellige. Brukes som mjukgjørere og fortykningsmidler. Stofferne bedømmes til høy miljøfarlighet, da de er giftige og ikke nedbrytbare.
PROPYLEN GLYCOL
INCI-navn: Propyleneglycol
Emulgeringsmiddel. Vanlig brukt til å utvinne urte-ekstrakter. Fremstilles av propangass. Brukes til bremse-og frostveske. Blir også brukt i bonevoks og maling samt såpe, fuktighetskremer,sjampo og balsam. Propylen Glycol trenger raskt inn i huden og kan skade hudcellene og forstyrre celleveksten. Resultatet er tørr hud. Allergifremkallende.
QUATERNIUM-15
Se POLYQUARTERNIUM
SILIKON
INCI-navn: Silicon
Syntetisk olje også kalt Cyclomethicone-Dimethiconol-Dimeticon-Diphenyl Dimeticon-Methicon Silikon kan danne formaldehyd ved nedbryting. Samme virkning som MINERALOLJER.
SILOKSAN (D5)
D5 er en forbindelse i stoffgruppen siloksaner som omfatter mange forskjellige stoffer. Dekametylsyklotetrasiloksan (D5), deklareres som"Cyclopentasiloxane" eller "Cyclomethicone" i kosmetikk.
Bruken av stoffet i produkter er utstrakt, noe som fører til at det slippes ut i miljøet i store mengder. D5 brytes langsomt ned i naturen og finnes i mange deler av miljøet i relativt høye konsentrasjoner, blant annet i torsk fra indre Oslofjord. Vi vet imidlertid fortsatt ikke nok om stoffenes langtidseffekter.
D5 har egenskaper som påvirker konsistensen i produkter som sjampo, deodoranter, kremer og lignende slik at det blir enklere å smøre de ut.
SODIUM BUTYLPARABEN
Se PARABENER
SODIUM ETHYLPARABEN
Se PARABENER
SODIUM LAURETH SULFATE
Tensid som er PEG-basert.
Se PEG.
SPERMACETTI CETACEUM
Se HVALRAV
STEARALKONIUM CHLORIDE
Brukes i hårbalsam og kremer. Allergifremkallende. Giftig. Kan bidra til å gjøre bakterier resistente mot antibiotika.
TEA (TRIETHANOLAMINE) LAURYL SULFATE
Tensid. Irriterer hud og slimhinner. Kan skade leveren. I forbindelse med nitrat dannes kreftfremkallende nitrosaminer i kroppen.
TOLUENE-2,5-DIAMINE SULFATE
Forekommer i hårfarger. Svært allergifremkallende og kan gi kraftige allergiske reaksjoner i form av eksem, nupper, rødme og eventuelt blærer i hårkanten, i ansiktet og på halsen. Løsningsmiddel i neglelakk. Skader nervesystemet.
TRICLOSAN
Et antibaktrielt middel brukt i tannkrem,deodoranter, såper etc. Triklosan er svært giftig for livet i vann. Det er mulig at bruk av stoffet kan føre til at bakterier blir resistente mot antibiotika. Stoffet har ikke vist noen positiv helsemessig effekt. Mistenkes å ligge bak økende antall allergier. Triklosan er funnet i mennesker over store deler av verden.
TETRASODIUM EDTA
EDTA-forbindelser kan gjøre tungmetaller lettere biologisk tilgjengelige, og er derfor ansett som miljøskadelig.
TRISODIUM EDTA
EDTA-forbindelser kan gjøre tungmetaller lettere biologisk tilgjengelige, og er derfor ansett som miljøskadelig.
TRIETHANOLAMIN (TEA)
INCI-navn: Triethanolamine
Meget vanlig emulgeringsmiddel Fremstilles fra petrokjemisk industri. Triethanomalin virker irriterende på øyne, munn og nese. Stoffet opptas direkte gjennom huden og kan skade lever og hjerte. Går det i forbindelse med nitrat (som fins i drikkevann og flere dagligvarer) dannes kreftfremkallende nitrosaminer inne i kroppen.
VASELIN
INCI-navn: Vaselinum, Petrolatum.
Brukes til maskinfett da den lager en glatt fettet uigjennomtrengende barriere, som hindrer fukt til å få maskindelene til å ruste.
Se MINERALOLJER
.